18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalReferendumul, o decepţie

Referendumul, o decepţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri într-un interviu Hotnews-BBC că, din perspectiva propriilor aşteptări, referendumul este un eşec major, şi nu exclude repetarea lui dacă nu reuşeşte să convingă partidele că acele patru milioane de voturi trebuie valorificate printr-o lege.

„Din perspectiva propriilor mele aşteptări este un eşec major şi am să vă explic de ce. În toată campania din 2004 şi de la referendumul din 2007 am vorbit despre necesitatea reformării clasei politice şi mă adresam ori de câte ori eram la mitinguri românilor că o vom face împreună pentru că partidele n-or s-o facă. Vorbeam de introducerea votului uninominal ca pilon al acestei acţiuni, în care îi invitam pe români ca împreună s-o facem“, a declarat şeful statului. Băsescu a mai spus că-şi asumă şi eşecul prezenţei sub aşteptări. Preşedintele a declarat că miza pe o prezenţă similară ca la referendumul din mai şi că nu se aştepta ca în decurs de câteva luni nivelul de participare să scadă dramatic. „Am mizat că va fi o prezenţă ca la referendum. Era instinctul meu că la nivel de câteva luni nu putea să fie o prăbuşire a nivelului de participare, ceea ce nu a fost aşa. Şi acest lucru mi-l reproşez, chiar dacă am acuzat Televiziunea, Radioul public de boicotare a informării populaţiei. Trebuie să recunosc că apreciez participarea ca pe un eşec personal“, a precizat şeful statului.

 

Preşedintele nu exclude un nou referendum

 

El a adăugat că este o decepţie că românii şi, în special, bucureştenii nu au ieşit la urne şi că va căuta în zilele următoare explicaţii. „Nu sunt mulţumit de prezenţă, trebuie să fiu foarte sincer. Este o decepţie pentru mine prezenţa şi caut să văd unde am greşit. Nu acuz pe cei care nu au venit. Este clar că toate scuzele pe care le-am invoca, Elodia, evenimentele din Italia care au acoperit săptămâni din campanie, sau lipsa dezbaterii (…) nu funcţionează ca argument“, a mai spus el. Întrebat dacă se gândeşte la repetarea referendumului, Traian Băsescu nu a exclus această posibilitate. „Va trebui să gândesc foarte bine. In extremis, dacă nu reuşesc să conving foarte bine partidele că acele patru milioane de voturi care au spus da trebuie luate în consideraţie, nu exclud posibilitatea să declanşez un nou referendum“, a spus el. Şeful statului a adăugat că misiunea sa va fi să convingă clasa politică din care şi el a făcut parte că modificarea sistemului electoral nu este nici o ambiţie sau interes personal sau chestiune de demagogie, ci un obiectiv de interes naţional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU